Forskning og innovasjon på mineraler og bærekraftige løsninger
Om oss
IFE har et sterkt forskningsmiljø innen mineralteknologi. Arbeidet dekker store deler av verdikjeden, fra ekstraktiv metallurgi til miljøvennlige løsninger for videreforedling og hvordan teknologien påvirker miljøet. IFE forsker også på hvordan metaller og materialer best mulig kan utnyttes til fornybar energi og grønn omstilling av samfunnet. IFEs arbeid bidrar til at samfunnet kan nå målene i EUs Critical Raw Materials Act og Norges mineralstrategi
Våre nøkkelområder i faggruppen for bærekraftige mineraler og metaller
Avansert Prosessmetalurgi
Vi jobber med bærekraftige teknikker for utvinning og bearbeiding av mineraler, med fokus på å minimere energibruk og maksimere materialutbytte. Våre metoder inkluderer lavenergi pyrometallurgiske prosesser, effektive og bærekraftig hydrometallurgiske metoder samt avansert bruk av ekstraktiv metallurgi for å optimalisere mineralutbyttet samtidig som vi beskytter miljøet. Produksjon og utnyttelse av biprodukter er et annet viktig mål for oss når vi utvikler nye utvinningsprosesser.
Ressurser:
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Miljøstyring og utbedringstiltak
Vi fokuser på reduksjon av vannforbruk samt resirkulering eller sikker avhending av prosesskjemikalier for å minimere miljøpåvirkning. Våre team utvikler skreddersydde metoder for vannbehandling og arbeider med teknikker for å håndtere og gjenbruke avgangsmasser og industrielt avfall. Vi bygger inn sirkulære prosesser i vår teknologi for maksimal ressursutnyttelse av alle innsatsfaktorer i våre prosesser.
Ressurser:
Sporstoffteknologi – IFE
Energi- og utslippsstyring
Vi integrerer fornybare energikilder i mineralprosessering for å redusere karbonavtrykket i våre prosesser. I tillegg inkluderer og utvikler vi metoder som karbonfangst og -utnyttelse og teknikker for CO₂-lagring for å ytterligere redusere utslipp.
Ressurser:
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Sikker håndtering av radioaktivitet og tungmetaller
Som ledende norske eksperter i håndtering av NORM (naturlig forekommende radioaktivt materiale) sørger vi for sikre prøvetakings- og prosesseringsmetoder. Vårt team er dedikert til å utvikle protokoller som oppfyller krav til stråleverns- og miljøsikkerhetsstandarder.
Ressurser:
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Sosial aksept
IFE har lang erfaring med å involvere samfunnsforskere i prosjekter for å adressere bekymringer fra lokalsamfunn knyttet til miljø og sosiale konsekvenser. I tillegg til eget erfaringsgrunnlag ser IFE stor verdi i samarbeid med eksterne fagmiljø for å sikre best mulige løsninger for alle parter, noe som gjenspeiles i flere av IFEs pågående mineralprosjekter.
Ressurser:
Miljøsikkerhet og strålevern – IFE
Avfall-til-verdi
Vi tror på å transformere avfall til ressurser. Ved utvikling av avanserte prosesseringsmetoder utvinner vi verdifulle materialer fra sekundære kilder som industriavfall, gruveavfall og biprodukter.
Ressurser:
Miljøsikkerhet og strålevern – IFE
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Sirkularitet
I tråd med etablerte miljøstandarder arbeider vi aktivt med å designe sirkulære industriprosesser, slik at vi reduserer restavfallsstrømmene til et minimum. Vårt tverrfaglige samarbeid med andre fagmiljø fremmer gjenbruk av biprodukter, og vi har som mål å sette nye standarder for avfallsreduksjon og ressursgjenvinning.
Ressurser:
Miljøsikkerhet og strålevern – IFE
Sporstoffteknologi – IFE
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Avansert karakterisering og testing
IFE har utstyr og kompetanse til å utføre avanserte og skreddersydde metoder for materialkarakterisering, som for eksempel partikkelanalyser, kjemisk sammensetning og sporbarhet.
Ressurser:
Miljøsikkerhet og strålevern – IFE
Sporstoffteknologi – IFE
Reservoarteknologi – IFE
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Oppskalering, industriell implementering og prosessutvikling
Ved IFE er vi eksperter på å skalere opp prosesser fra laboratorium til industrielt nivå, integrere energieffektive løsninger, intensivering av prosesser og minimere utslipp der det er nødvendig. Vår erfaring strekker seg utover pilotnivå, med flere av våre oppstartsbedrifter og spin-offs som nå opererer på kommersielt nivå.
Ressurser:
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
Modellering
Vi har avanserte verktøy og kompetanse for å simulere industrielle prosesser og kjemiske reaksjoner under ulik atmosfære, temperatur, trykk og pH. Dette gjør at man effektivt kan velge riktige metoder og gjøre tilpasninger i alle steg av utviklingsarbeidet. Man sparer med dette tid og forenkler veien til skreddersydde prosesser.
Ressurser:
Miljøvennlige industriprosesser – IFE
IFE kombinerer avansert forskning med praktiske løsninger som støtter både industriens og samfunnets behov. Vårt arbeid legger til rette for digitalisering av gruveoperasjoner, miljøvennlige utvinningsprosesser og sosial aksept, og vil spille en viktig rolle i å utvikle bærekraftige løsninger for fremtidens mineralindustri.
Noen av våre prosjekter på området
REEsilience
Prosjektet, som ledes av Rare Earth Norway AS, fokuserer på bærekraftige og sirkulære prosesser for utvinning av sjeldne jordarter (REE) fra Fensfeltet i Telemark. Målet er å redusere avfall, sikre trygg håndtering av radioaktive biprodukter, og styrke Norges posisjon som en miljøvennlig leverandør av kritiske råvarer for Europas grønne omstilling.
REESOURCE
I dette EU prosjektet utvikles innovative metoder for gruvedrift under bakken, inkludert digital ventilasjon, miljøvennlig mineralbehandling og håndtering av gruveavfall. Prosjektet skaper en bærekraftig verdikjede for sjeldne jordarter, reduserer miljøpåvirkningen og styrker Europas selvforsyning med kritiske materialer for den grønne omstillingen.
Ressurser:
https://www.reesource.eu/
AlSiCal
I AlSiCal utforskes en banebrytende prosess for samtidig produksjon av aluminiumoksid, silika og kalsiumkarbonat fra anortositt, uten bauxittavfall og CO₂-utslipp. Prosjektet integrerer CO₂- utnyttelse og skaper en mer bærekraftig mineral- og metallindustri.
Ressurser:
https://www.alsical.eu/
RETRIEVE
I dette EU prosjektet utvikles resirkuleringsmetoder for materialer fra utrangerte solcellepaneler, som sølv, silisium og glass. Prosjektet muliggjør produksjon av nye solcellepaneler i Europa basert på 100% resirkulert materialer.
Ressurser:
https://www.retrieveproject.eu/