Karriere

På IFE, Institutt for energiteknikk jobber det forskere fra over 38 land. Vi forsker for en bedre fremtid. Forskningsreaktorene våre har bygd enestående kompetanse i nær 70 år og satt oss i stand til å gjøre unike prosjekter. De har ført til bedre atomsikkerhet i våre naboland og ute i verden, og er også sentrale i utviklingen av kreftmedisin og nyskapende materialforskning i Norge og internasjonalt.

Master- og Phd-studenter på IFE. Foto: Espen Solli. 

Vi deltar i store, internasjonale prosjekter, og 40 prosent av IFEs inntekter kommer fra internasjonale prosjekter. IFE jobber i dag med hele spekteret av energi. Våre forskere bidrar til neste generasjons batteriteknologi, lavere utslipp fra olje og gass, nullutslipp i transportsektoren og bedre løsninger på sol, vind og hydrogen. Vi produserer og utvikler kreftlegemidler. Arbeidsplassen preges av et godt arbeidsmiljø, og kan skilte med konkurransedyktig lønns- og arbeidsvilkår, fokus på kompetanseutvikling, helse, miljø og sikkerhet.

Vi ser etter deg som vil være med og utvikle deg sammen med våre medarbeidere. Du har et ønske om å arbeide i et internasjonalt ledende fagmiljø hvor det er store muligheter for vekst og utvikling. Vi er opptatt av å levere forskning som skaper endringer.

I listen under finner du våre ledige stillinger.

I tillegg til disse har vi to utlysninger i divisjon Radiofarmasi via rekrutteringsbyrå:

 • Analytiker – kjemisk metodeutvikling til legemiddelanalyser

https://www.finn.no/job/fulltime/ad.html?finnkode=224890029

 • Prosjektleder innen legemiddelutvikling

https://www.finn.no/job/fulltime/ad.html?finnkode=224888154

Ledige stillinger

Stilling

Sted

Søknadsfrist

Engineer / Senior Engineer / Operator within Nuclear Process Control 
Halden 
2021-07-30 
Beskrivelse:

The Control Room & Interaction Design Department is part of the IFE Digital Systems Sector located in Halden, Norway. Our department comprises applied researchers and engineers with core competence within nuclear process control, simulator & programming, interaction design, industrial standards & guidelines, and psychology. Our vision is to ensure high performance operation of safety-critical, digital control environments by designing and evaluating products and solutions that are aligned with human cognitive capabilities. https://ife.no/en/division/control-room-and-interaction-design/

You are a curious and highly motivated nuclear process expert, with experience from operations and/or simulator training. You are capable of understanding and explaining the technical details of current nuclear reactors but are also eager to develop and explore ideas for future reactors, new operational concepts, and solutions.
Your main task will be to provide technical support to a variety of international projects on operational situations and control room behaviours. The projects focus on both current reactors and future highly automated nuclear power plants.  

     
Vi tilbyr:

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:
 • Nuclear Process Control Operator and/or Nuclear Process Control Training Instructor
 • Experience from nuclear operation and/or nuclear training
 • Interest for digital control rooms, modernisations, decommissioning, simulators and programming is advantageous

 

Personal qualities:

 • You should be a thorough, highly motivated, curious, and explorative person
 • Have good written and oral communication skills
 • Prefer to work interdisciplinary, and have excellent collaboration capabilities 
Foretrukket profil:
 • A stimulating work environment with skilful, experienced, and creative colleagues in a multi-disciplinary sector
 • Well-established national and international scientific and industrial networks
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • Salary is based on the degree of experience and formal qualifications
 • Membership is established in the collective-group life-/accident insurance
 • A competitive salary with a good pension plan
 • Halden is a small town with a pleasant climate, located 120 km south of Oslo and has very favourable housing prices and unique opportunities for outdoor activities
 •  

Desired date of first workday: 06/01/2022, or earlier. 

Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-07-30
Ingeniør/tekniker/forsker til utvikling og drift av forskningslaboratorier 
Kjeller 
2021-08-05 
Beskrivelse:

Ønsker du å bidra til forskning for en bedre fremtid i et internasjonalt arbeidsmiljø? IFE jobber i tett samarbeid med norsk og utenlandsk næringsliv og akademia for å møte verdens krav til energi med redusert karbon-avtrykk.

IFEs avdeling for Strømningsteknikk driver forskning innenfor prosessteknologi, flerfasestrømning av olje/vann/gass, CO2-transport, reservoar og brønnstrøms-simulering, strømning i prosess-systemer og dataanalyse/AI/maskinlæring. I tillegg til å utvikle modeller og simuleringsverktøy driver avdelingen 4 strømningslaboratorier. På grunn av naturlig avgang har vi nå behov for en Ingenør/tekniker, eventuelt en person med forskerkompetanse, til å delta i driften av avdelingens laboratorievirksomhet i årene som kommer. 

Vi tilbyr:
 • Mulighet for personlig utvikling og kontinuerlig læring
 • Stor frihet og stort ansvar
 • Et inkluderende fellesskap med svært kompetente kollegaer
 • Fleksibel arbeidstid og konkurransedyktige vilkår når det gjelder lønn, pensjon og forsikringer 

Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres.

Kvalifikasjoner:

Vi søker etter en teknisk interessert ingeniør/tekniker/fagarbeider eller eventuelt en person med forskerkompetanse fra laboratorievirksomhet. Relevant erfaring og kompetanse kan kompensere for manglende formell utdannelse. Ønskelige kvalifikasjoner kan for eksempel være

 • Erfaring fra industri og automatiserte anlegg, prosessindustri eller laboratorievirksomhet
 • Erfaring med hydraulisk og trykkpåsatt utstyr, mekanisk utstyr eller elektronikk
 • Truckførerbevis, kransertifikat (travers), liftsertifikat, sveising
 • Drift av laboratorie-PC’er, datanettverk og lagrings- og backup-systemer. Programmering i LabVIEW/Veristand
Foretrukket profil:
Vi søker deg som er en praktisk anlagt og allsidig person med stor nysgjerrighet og en grunnleggende interesse for ny teknologi. Jobben fordrer at du er kreativ og løsningsorientert, kombinert med fokus på dokumentasjon og ryddighet.
Vi jobber prosjektbasert, og du må trives med å jobbe i team. Det er derfor viktig at du er sosial og kan kommunisere greit på norsk og engelsk, både med kunder og kollegaer. 
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-05
Forsker beregningsorientert fysikk, anvendt matematikk eller prosessteknikk 
Kjeller 
2021-08-05 
Beskrivelse:

Avdeling for Strømningsteknikk ved IFE fant i 1980 opp flerfase-simulatoren OLGA og var i mange år ansvarlig for utviklingen av koden. Avdelingens kompetanseprofil er sentrert rundt anvendt matematikk og fysikk med et betydelig fokus på numeriske teknikker og programmering. Avdelingen driver også flere forskningslaboratorier som benyttes til validering av beregningsmodeller, samt for teknologiutvikling og utstyrstesting for leverandørindustri.

Avdelingen driver i dag forskning innenfor prosessteknologi, flerfasestrømning av olje/vann/gass, CO2-transport, reservoar og brønnstrøms-simulering, samt beregning av strømning i prosess-systemer. 

Et av våre team arbeider i nært samarbeid med industri-partnere og andre forskningsinstitutter for å utvikle nye beregningsverktøy for industriell bruk. På grunn av en økning i prosjektporteføljen ønsker vi nå å ansette en forsker (PhD/MSc-nivå) med 0-10 års erfaring og med et ønske om å jobbe i skjæringspunktet mellom grunnleggende/akademisk forskning og industriell anvendelse. Avdelingen er avhengig av tette bånd til våre industripartnere og vi ser derfor etter en person med rett innstilling til å jobbe med kunder fra industrien og deres problemstillinger. 

Vi tilbyr:

Vi tilbyr muligheten til å jobbe med et av de beste teamene i verden innenfor sine fagområder med betydelig rom for personlig utvikling til å bli så flink du klarer.

Vi tilbyr konkurransedyktig lønn, fleksibel arbeidstid og sosiale goder som pensjon og forsikringer.


Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres.

Kvalifikasjoner:

Utdanningen din vil typisk være fra en beregningsorientert studieretning under fysikk, anvendt matematikk, strømningsmekanikk, kjemi, termodynamikk eller tilsvarende retninger med «riktig» mengde matematikk, fysikk og numerisk analyse i utdannelsen. Du er gjerne nyutdannet, men erfaring er ingen hindring.

Foretrukket profil:
Du må være en uavhengig og selvdrevet person med initiativ, kreativitet og med høy grad av løsningsorientering. Vi setter faglig styrke høyt, men tilpasningsdyktighet og fleksibilitet er også verdifulle egenskaper for stillingen. 
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-05
Senior / Principal research scientists 
Halden 
2021-08-15 
Beskrivelse:

We are looking for 10 senior to principal research scientists for permanent positions with 100% research activity.

Will you join us? We are growing fast and looking for 10 senior to principal research scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future within our research fields:
 

 • Artificial intelligence; Data science; Cyber security; Virtual reality, Augmented reality, and spatial computing; Robotics and cyber-physical systems; Interaction with complex data and advanced modelling; Modelling and simulation of physical systems; Digital twins;
 • Human-centred digitalisation; Human-centered artificial intelligence; Humans and automation collaboration; Interaction design; Risk safety management; Human reliability; Organisational psychology; Cognitive psychology

And in our research/business areas:

 • Energy
 • Smart City
 • Transport
 • Industry & Space

Vi tilbyr:

We offer

 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • A multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • A very competitive salary with a good pension plan

 

Who are we: IFE is an independent research foundation based in Norway at Kjeller and in Halden. We are at the forefront internationally in several fields within digital technologies, renewable materials and process technology, flow and analysis technologies, radiopharmaceutical technology, and nuclear technology. IFE develops new solutions for the industry and public sector in over 30 countries. We are about 600 employees and the annual turnover is approximately NOK 1 billion. Read more about IFE at www.ife.no/en

 
Our Digital Systems sector apply research in digital systems that enable organisations to be more competitive. To enable them to do more with less effort and get it done safer, quicker and at a lower cost. We are currently around 100 researchers under our 3 core values: curiosity, integrity and collaboration.

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA

How to Apply?

the following application materials must be submitted through the IFE job application portal:

 • Cover Letter
 • Curriculum Vitae

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • PhD and research focus in one or more of our research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-15
Controller 
Kjeller 
2021-08-15 
Beskrivelse:

Er du vår nye controller innenfor divisjon Eiendom?

IFE er i en svært positiv utvikling og vi skal gjennomføre flere store eiendomsprosjekter i årene som kommer. Stiftelsen har i dag 56.000 m2 høyteknologiske bygg og er i gang med en masterplan som legger opp til utvikling av nye 60.000 m2 med mål om å bli Nordens mest attraktive forskningspark for fornybar energi, petroleum,  nukleærmedisin og digitale systemer gjennom å tilby forskningsinfrastruktur i verdensklasse.

Divisjon Eiendom er nylig etablert som et av tre forretningsområder og har ansvar for utvikling og drift av forskningsparken herunder blant annet eiendomsdrift og utbyggingsprosjekter både på Kjeller og i Halden.  Avdeling for eiendomsdrift har for tiden totalt 18 ansatte. Prosjektgjennomføring baseres i stor grad på kjøpte tjenester. 

Som contoller vil du være divisjonens økonomiansvarlig og sentral i verdiskapingen i divisjonen og for stiftelsen. Vi trenger deg som ser muligheter,  avdekker risiko og iverksetter tiltak sammen med de ansvarlige. Du er positiv til å ta i bruk ny teknologi for å rapportere og kommunisere status i eiendomsporteføljen. Rollen innebærer oppfølging av prosjektporteføje, eiendomsdrift, leieavtaler og kontrakter. Rollen innebærer tett samarbeid med prosjektsjef, avdelingsleder for eiendomsdrift, leietakere, sentral økonomistab i tillegg til eiendomsdirektør.  I tillegg vil du få ansvar for divisjonens kvalitetssystem, opplæring og bistand overfor prosjektene og eiendomsdrift med bruk av verktøy og metodikk.

Du vil rapportere til Eiendomsdirektør.

Vi tilbyr:
 • Mulighet til å være med å utvikle fagområdet og egen stilling
 • Ansvarsfull stilling med gode muligheter til å skape synlige resultater på relativt kort tid
 • En sentral rolle i et selskap med store vekstambisjoner
 • Et godt arbeidsmiljø med positive og motiverende kolleger som ønsker å gjøre en forskjell
 • Fleksibel arbeidstidsordning og konkurransedyktige betingelser
 • Sosiale goder inkludert pensjon, ulykkes- og gruppelivsforsikring, bedriftsidrettslag og støtte til treningssenter

Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres.

Kvalifikasjoner:
 • Min. fem års dokumentert erfaring som controller/prosjektstyrer med ansvar for investringsporteføljer og erfaring med økonomistyring generelt
 • Relevant høyere utdanning, minimum på bachelornivå
 • God kjennskap til prosjektorganisasjoner, eiendomsaktører ol.
 • Kjennskap til digitale verktøy som brukes til økonomioppfølging og prosjektstyring, excel, store regnskapssystemer, kalkyleverktøy.  Kjennskap til SAP, Facilit, SIMPLI, Jonatan er en fordel
 • Erfaring fra byggherre er ønskelig
 • Erfaring med ansvar for usikkerhetsstyring er ønskelig
Foretrukket profil:

Vi ser etter deg som:

 • Klarer å holde oversikt, omstiller deg raskt og skiller mellom viktige og mindre viktige oppgaver
 • Jobber nøyaktig og raskt, overholder tidsfrister og trives med kombinasjon av rutinearbeid og mer analytiske oppgaver
 • Evner å få med seg mennesker til å jobbe på nye måter
 • Trives med å jobbe i team og har en pedagogisk tilnærming
 • Er en god formidler som kan presentere for toppledelse og evne å gjøre økonomistyring forståelig for de som ikke jobber med det til daglig
 • Er resultatorientert og serviceinnstilt
 • Er helhetsorientert, med god gjennomføringsevne
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-15
Driftsgruppeleder Eiendomsdrift 
Kjeller 
2021-08-15 
Beskrivelse:

Vil du lede og utvikle vår driftsgruppe for Eiendomsdrift?

Vi søker etter en motiverende og fremoverlent driftsgruppeleder som ønsker å bidra til videreutvikling av driftsgruppen mht. forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling (FDVU). Stillingen er variert og innehar ansvar for oppbygging av FDV system, planlegging av oppgaver/aktiviteter iht. fremtidig behov, følge opp leverandører/serviceavtaler samt anlegg og BIM.

Driftsgruppen er organisert under divisjon Eiendom som har ansvarsområder innenfor eiendomsutvikling, byggdrift, logistikk og renhold. Divisjonen består av totalt 18 ansatte, og har ansatte både på Kjeller og i Halden. Driftsgruppen for Eiendomsdrift består av tre engasjerte medarbeidere og som driftsgruppeleder vil du ha ansvar for daglig oppfølging og faglig utvikling av gruppen. 

IFE er i en svært positiv utvikling og vi skal gjennomføre flere store eiendomsprosjekter i årene som kommer. Stiftelsen har i dag 56.000 m2 høyteknologiske bygg og er i gang med en masterplan som legger opp til utvikling av nye 60.000 m2 med mål om å bli Nordens mest attraktive forskningspark for fornybar energi, petroleum,  nukleærmedisin og digitale systemer gjennom å tilby forskningsinfrastruktur i verdensklasse.

Vi tilbyr:
 • Et godt arbeidsmiljø med engasjerte kolleger som ønsker å gjøre en forskjell
 • Spennende og lærerike arbeidsoppgaver
 • Mulighet for å utvikle og forme driftsgruppen
 • Mulighet til å få være med på utvikling av området
 • Fleksibel arbeidstidsordning og konkurransedyktige betingelser
 • Sosiale goder inkludert pensjon, ulykkes- og gruppelivsforsikring, bedriftsidrettslag og støtte til treningssenter

Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres.

Kvalifikasjoner:
 • Minimum fem års erfaring fra tilsvarende stilling 
 • God kjennskap til bygg og byggdrift gjerne med håndverksbakgrunn som elektriker eller ventilasjonsmontør, tekniskfagskole el.
 • God teknisk forståelse av tekniske anlegg som ventilasjon, varmeanlegg ol.
 • Erfaring med vedlikeholdsplanlegging og driftsplanlegging er ønskelig
 • God kjennskap til FDVU verktøy og generelt god kunnskap på digitale verktøy 
 • Erfaring med BIM, Facilit, Jonathan (leiemodul) og SAP er en fordel
Foretrukket profil:

Vi ser etter deg som:

 • Har stå på vilje, med ønske om å gjøre en forskjell
 • Er kundeorientert og serviceinnstilt
 • Er strukturert og har god gjennomføringsevne
 • Ser muligheter/løsninger og evner å få folk med seg
 • Klarer å holde oversikt, omstille seg raskt og skille mellom viktige og mindre viktige oppgaver
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-15
Innkjøpsrådgiver 
Kjeller 
2021-08-15 
Beskrivelse:

JEEP II-reaktoren ble besluttet nedlagt i 2019 og skal dekommisjoneres. I den forbindelse omstilles den nukleære virksomheten (NUK) på Institutt for energiteknikk (IFE) for å være rustet for de nye utfordringene. På sikt skal denne virksomheten overføres til Norsk nukleær dekommisjonering (NND), som har fått ansvaret i Norge for sikker nedbygging av den nukleære virksomheten.

Vi ser at vi har et stort behov for anskaffelser knyttet til det store og viktige prosjektet det er å bygge ned de nukleære anleggene på en sikker måte, og trenger derfor å styrke vår kompetanse på dette området i perioden fram til NND overtar. IFEs nukleære virksomhet er finanisert av statlige midler og er dermed omfattet av Lov om offentlige anskaffelser (LOA). 

Vi søker derfor etter en engasjert innkjøpsrådgiver til et engasjement i perioden fram til 31.12.2023. Rådgiveren skal jobbe tett med IFEs og NNDs innkjøpskontor og prosjektorganisasjon, bidra til utvikling av rutiner og arbeidsprosesser for innkjøp, og skal bistå både avdelinger og prosjekter med anskaffelser. 

Innkjøpsrådgiveren vil jobbe tett med både prosjektledere og avdelingsleder i IFEs nukleære divisjon, og vil nyte godt av et felles innkjøpsfaglig miljø på IFE og NND.

Vi tilbyr:
 • En spennende og samfunnsnyttig jobb i et av Norges mest spennende og unike fagmiljøer
 • Jobbe med viktige og meningsfylte oppgaver
 • Hyggelige kolleger og godt arbeidsmiljø, stort kontaktnett i organisasjonen.
 • Et felles fagmiljø med innkjøpsfunksjonen i NND
 • Gode utviklingsmuligheter
 • Lønn og arbeidsvilkår etter avtale
 • Pensjon, forsikring og boliglån i Statens pensjonskasse

Relevant opplæring vil bli gitt.

Arbeidssted kan være både Kjeller og Halden etter avtale med leder, men noen reiser mellom lokasjonene må påregnes.

Det er ønskelig med snarlig oppstart.

Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres. 

Kvalifikasjoner:
 • Økonomisk/juridisk utdannelse på bachelornivå eller annen relevant utdanning
 • Relevant erfaring med innkjøp og anskaffelser i offentlig sektor, herunder kunnskap om Lov om offentlige anskaffelser
 • Ønsket: sertifisert innkjøper
 • Det vil være en fordel med erfaring med bruk av konkurransegjennomføringsverktøy som f.eks Mercell
 • God skriftlig fremstillingsevne på norsk, og gjerne også engelsk
Foretrukket profil:
 • Etisk forståelse og integritet
 • Evne til å tolke og forstå kompleks informasjon, analytisk
 • Evne til å arbeide selvstendig og tverrfaglig
 • God formidling- og kommunikasjonsevne
 • Gode samarbeidsevner
 • Stor arbeidskapasitet og vilje til å ta ansvar for kvalitet og resultater
 • Strukturert og grundig
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-15
Prosjektsjef 
Kjeller 
2021-08-15 
Beskrivelse:

Vil du være vår prosjektsjef og bidra til vekst og verdiskapning innenfor eindom?

IFE er i en svært positiv utvikling og vi skal gjennomføre flere store eiendomsprosjekter i årene som kommer. Stiftelsen har i dag 56.000 m2 høyteknologiske bygg og er i gang med en masterplan som legger opp til utvikling av nye 60.000 m2 med mål om å bli Nordens mest attraktive forskningspark for fornybar energi, petroleum,  nukleærmedisin og digitale systemer gjennom å tilby forskningsinfrastruktur i verdensklasse.

Divisjon Eiendom er nylig etablert som et av tre forretningsområder og har ansvar for utvikling og drift av forskningsparken herunder blant annet eiendomsdrift og utbyggingsprosjekter både på Kjeller og i Halden.  Avdeling for eiendomsdrift har for tiden totalt 18 ansatte. Prosjektgjennomføring baseres i stor grad på kjøpte tjenester. 

Som prosjektsjef i IFE Eiendom vil du få en sentral rolle i et selskap med vekstambisjoner og med en attraktiv eiendoms- og prosjektportefølje. IFE vil de neste årene gjennomføre flere store byggeprosjekter. IFEs prosjekter har høye ambisjoner om å tilrettelegge for forskning i verdensklasse og topp lokaler for produksjon og distribusjon av nukleærmedisin. IFE har videre høye miljøambisjoner og skal bidra positivt til byutvikling. Våre geografiske fokusområder er primært Kjeller og Halden. Du vil få ansvar for å etablere og videreutvikle et kvalitetssystem for prosjektgjennomføring, i tillegg til utvikling og gjennomføring av prosjektportefølje og enkeltprosjekter i tråd med masterplanen. Du vil være IFE sin prosjektansvarlige og byggherrerepresentant ovenfor kunder, entreprenører, rådgivere og myndigheter. Du vil representere divisjonen på en god måte og forstår det forretningsmessige rundt eiendomsutvikling og prosjektgjennomføring i sin helhet. 

Du inngår i et team med leder for Eiendomsdrift og Controller og vil rapportere til Eiendomsdirektør.

Vi tilbyr:
 • IFE er i en svært positiv utvikling og vi skal gjennomføre flere store byggeprosjekter i årene fremover. På sikt skal det utvikles opptil 80.000 m2 av høyteknologiske bygg som skal være den beste forskningsinfrastrukturen nasjonalt og internasjonalt, og vi skal bygge Nordens mest attraktive forskningspark for fornybar energi, radiofarmasi og digitale systemer på Kjeller og i Halden.
 • Ansvarsfull stilling med gode muligheter til å skape synlige resultater på relativt kort tid
 • Mulighet til å være med å utvikle fagområdet og egen stilling
 • En sentral rolle i et selskap med store vekstambisjoner
 • Fleksibel arbeidstidsordning og konkurransedyktige betingelser
 • Sosiale goder inkludert pensjon, ulykkes- og gruppelivsforsikring, bedriftsidrettslag og støtte til treningssenter

Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres.

Kvalifikasjoner:
 • Utdanning som sivingingeniør el., realkompetanse kan kompensere for formalkompetanse
 • God kjennskap til anerkjent prosjektmetodikk som f.eks PRINCE 2 og metodikk for innovative anskaffelser
 • God kjennskap til byggebransjen og den delen av leverandørbransjen relevant for den type prosjekter IFE skal utvikle
 • Erfaring fra stillinger med portefølje-/programansvar for større byggeprosjekter innen bygg- og eiendomsvirksomhet helst fra prosjekter med sikkerhetskrav, bygging av laboratorier eller produksjonsanlegg
 • Erfaring fra alle faser i et byggeprosjekt fra tidligfase til rettidig overlevering
 • Erfaring med ledelse av forbedringsprosesser blant annet i forbindelse med digitale verktøy som brukes i prosjektprosessen og dataverktøy som bidrar til effektiv FDVU av bygingsmassen herunder «smart-city» og BIM er ønskelig
 • Erfaring med SAP til prosjektøkonomioppfølging og SIMPLI som kvalitetssystem er en fordel
Foretrukket profil:

Vi ser etter deg som:

 • Har gode samarbeidsevner og organisasjonsforståelse
 • Har kunden i fokus i alle prosesser
 • Har god markedsforståelse, og godt blikk for de kommersielt gode løsningene
 • Evner å ta strategiske valg i porteføljens og prosjektenes ulike faser
 • Er systematisk og analytisk
 • Har fokus på miljø og bærekraft i tillegg til digitalisering
 • Har gode kommunikasjonsevner, muntlig og skriftlig
 • Er en positiv bidragsyter inn i et godt arbeidsmiljø
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-15
Driftstekniker / fagarbeider  
Kjeller 
2021-08-20 
Beskrivelse:

JEEP II-reaktoren ble besluttet nedlagt i 2019 og skal dekommisjoneres. I
den forbindelse omorganiseres den nukleære virksomheten på IFE for å være rustet for de nye utfordringene. På sikt skal denne virksomheten overføres til Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND), som har fått ansvaret i Norge for sikker nedbygging av den nukleære virksomheten.

Avdeling Drift og operasjoner vil i den framtidige nukleære organisasjonen
ha det faglige ansvaret for drift av alle anlegg på det nukleære området på Kjeller, i driftsfase, pre-dekomfase og ved dekommisjonering. Avdelingen består av faggrupper for Operasjoner og for Fellestjenester. Sammen skal faggruppene bidra til at anleggene oppfyller de krav som stilles i lovverk og av myndigheter, samt de interne krav. Avdelingen skal sørge for utvikling og tilpassing av bygningsmassen ved stadig endringer som kreves av virksomheten.

Vi tilbyr:
 • Mulighet til å jobbe med et viktig og krevende samfunnsoppdrag
 • Bli en del av et kunnskapsrikt og hyggelig arbeidsmiljø
 • Gode muligheter for faglig utvikling
 • Lønn og arbeidsvilkår etter avtale
 • Pensjon, forsikring og boliglån i Statens pensjonskasse

Arbeidssted vil primært være Kjeller. En del reiser til Halden må medregnes.

 

Vi benytter bakgrunnssjekk som en del av vår rekrutteringsprosess. Personlig egnethet for stillingen vektlegges. IFE er underlagt sikkerhetsloven og kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og autoriseres.

 

Kvalifikasjoner:
 • Vi ønsker primært en person med fag/svennebrev innen Ventilasjonsfaget. Personer med Vaktmesterskole og bred erfaring innen drift av bygg og anlegg kan også bli vurdert
 • Kompetanse innen drift og vedlikehold av sentralvarmeanlegg, ventilasjonsanlegg er ønskelig
 • Erfaring med bruk av SD-anlegg og FDV-system, samt brannvarslingsanlegg er også ønskelig
 • Førerkort klasse B, truckførersertifikat er ønskelig
 • Beherske norsk, både muntlig og skriftlig
 
Foretrukket profil:
 • Strukturert og ansvarsbevisst
 • Selvstendig og målrettet
 • Initiativtaker og løsningsorientert
 • Lagspiller med gode samarbeidsevner
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-20
Laboratory Engineer - Battery Materials Development 
Kjeller 
2021-08-22 
Beskrivelse:
The Department of Battery Technology at IFE has a vacant engineer position within battery materials development. We have an internationally unique laboratory for production and processing of advanced and ultra-pure silicon and silicon-based materials that are used in lithium-ion batteries, solar cells, and other applications. We need to expand the staff to be able to develop technologies for various battery materials and to run experiments to verify and test these materials. This work will also include safety evaluations of technology and experiments. We are looking for an engineer with a positive attitude, dedication to the work tasks and good problem-solving skills.
Vi tilbyr:
 • Exciting and challenging research tasks
 • Participation in the development of sustainable technology
 • Participation in an internationally leading research team
 • Social benefits including pension, life insurance and accident insurance
 • Salary according to agreement
 • Collaboration with highly motivated and creative people within a well-integrated and social research group

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:
 • Engineering degree or MSc in process technology, chemistry, or similar
 • Experience in handling gases and chemicals
 • Experience in building and/or running gas-reactors, test rigs, and measurement instrumentation
 • Drawing experience in AutoCAD etc
 • Experience with characterization and monitoring of nanoparticles is a benefit
 • Experience with safety evaluation/HSE is a benefit
 • Need to have good written and oral communication skills in English
 • Knowledge of Norwegian is a benefit
Foretrukket profil:
We are looking for a motivated person who has excellent problem-solving skills, and who will be an active participant and collaborator in the group. You will have the chance to gain knowledge and skills that will support and extend the opportunities we have in the lab. You must be flexible with regards to changing focus of partners and very result oriented. We pride ourselves in delivering technology that our partners and the society needs.
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-22
Post doc - Battery Materials Development 
Kjeller 
2021-08-22 
Beskrivelse:

The Department of Battery Technology at IFE has a vacant researcher position. We are increasing our activity in research and development of energy materials where we collaborate closely with Norwegian and foreign industry partners as well as with internationally recognized research organizations.

Technologies enabling renewable energy adoption, especially batteries, are growing fast. At the Materials Development group in the Battery Technology Department, we are focusing on developing and characterizing energy battery materials, which are directly used in new lithium-ion batteries or related applications.  We are seeking a person who can strengthen this team, take part in the development of battery materials and generate new projects within battery technology.

Vi tilbyr:
 • Exciting and challenging research tasks
 • Participation in the development of sustainable technology
 • Participation in an internationally leading research team
 • Social benefits including pension, life insurance and accident insurance
 • Salary according to agreement
 • Collaboration with highly motivated and creative people within a well-integrated and social research group

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:
 • PhD or equivalent academic degree in physics, chemistry, materials science, or similar field of no older than 5 years
 • An experimentalist view: Ability to plan and perform experiments, analyse results, summarize and conclude
 • Experience working with secondary battery research is required
 • Expertise in electrochemistry
 • Publications in peer-reviewed scientific journals
 • Expertise within one or more of the following topics will be beneficial:
 • Advanced characterization of energy materials
 • Synthesis and processing of nanomaterials
 • Understanding of battery materials and/or silicon-based materials
 • Excellent written and oral communication skills in English (the department’s working language is English)
Foretrukket profil:
We are looking for a motivated person who has excellent problem-solving skills and who will be an active participant and collaborator in our group. You will have the chance to gain knowledge and skills that will support and extend the opportunities we have in our research groups. We pride ourselves in delivering technology needed by our partners and by society.
Lokasjon:
Kjeller
Søknadsfrist:
2021-08-22
Senior / Principal Research Scientist within Control Room & Interaction Design. 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

 

We are looking for Senior to Principal Research Scientists within Control Room & Interaction Design. 

Will you join us working in the team on Control Room & Interaction Design, and conduct research on high performance operation of safety-critical, digital control environments by designing human-machine interaction solutions that are aligned with human cognitive capabilities? We have an applied research focus, approaching challenges in a systematic and product-centered way through: design practice and technology insights; scientific studies; and small/large-scale design explorations. We are growing fast and looking for senior to principal research scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future within Interaction design in our research/business areas: 

 • Energy
 • Smart City
 • Transport
 • Industry  Space     
   
Vi tilbyr:

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:


 • PhD and research focus in one or more of our highlighted research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
Foretrukket profil:
 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • A multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • A very competitive salary with a good pension plan. 

Our Digital Systems sector apply research in digital systems that enable organisations to be more competitive. To enable them to do more with less effort and get it done safer, quicker and at a lower cost. We contribute to solving the major societal challenges and participate in high impact national and international research projects targeting, such as: competitive and secure data-economy, resilient cities, climate change mitigation and adaptation, smart and sustainable transport, and secure and cybersecure digital technology. We are currently around 100 researchers under our 3 core values: curiosity, integrity and collaboration. 

How to Apply? 
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal: 

The film about Halden is used after agreement with Nordic Media Lab.

Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Senior / Principal Research Scientists within Risk, Safety & Security 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

Will you join us working in the team on Risk, Safety & Security? We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future within the following research fields: 

 • Cyber security 
 • Modelling and simulation of physical systems
 • Digital twins
 • Risk safety management

And in our research/business areas:

 • Energy
 • Smart City
 • Transport
 • Industry & Space


The Risk, Safety & Security Department is responsible for the IFE Cybersecurity centre, including its cyber labs/enclaves, and work in close collaborations with other laboratories such as HAMMLAB. The department also has a close collaboration with IFE’s Security Operation Centre (SOC). 

                  
Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity 
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact 
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests  
 • A large degree of autonomy and flexible working hours 
 • A multidisciplinary work environment 
 • Access to state-of-the-art laboratories 
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry 
 • Growing and healthy organisation that is focused on individual and group development 
 • Very competitive salary with a good pension plan 
          

 How to Apply? 
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal: 

 • Cover letter
 • Curriculum Vitae. 

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA 

The film about Halden is used after agreement with Nordic Media Lab

The film about Halden is used after consent with Nordic Media Lab.
We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • PhD and research focus in one or more of our research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
 
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Senior / Principal Research Scientist within Smart Cities 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

Will you join us working in the research area Smart Cities? We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who has a passion for research for a better future within our highlighted research fields:

 • Digital ecosystems for smart cities (smart environments, intelligent systems, distributed systems, data management)
 • Data-sharing in smart cities (data markets, data governance, privacy and security preserving technologies, data engineering, distributed ledger technologies, big data technologies, ontologies/taxonomies)
 • Data-driven citizen-centred service innovation in smart cities (public services, mobility, sharing economy)
 • Resilient cities (Cybersecurity, situation awareness, emergency preparedness, intelligent city infrastructure)
 • Sustainable Smart Cities (energy informatics, digitalised water production and distribution, citizen behavior change, climate change mitigation and adaptation)

As part of the smart city research area, IFE has joined the My Digital City program together with Smart Innovation Norway, Østfold University College, and Halden municipality. The program aims to drive interdisciplinary research-driven innovation in smart cities. 

Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • Multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • Growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • A very competitive salary with a good pension plan
 


How to Apply?
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal:

 • Cover Letter
 • Curriculum Vitae

 

 My Digital City: 

https://youtu.be/ZbmJ0QgAktw

Location: Halden in Norway.

https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA

The film about Halden is used after agreement with Nordic Media Lab

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • Ph.D. and research focus on one or more of our research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
Foretrukket profil:
 • Artificial intelligence; Data science; Cybersecurity; Virtual reality, Augmented reality, and spatial computing; Robotics and cyber-physical systems; Interaction with complex data and advanced modelling; Modelling and simulation of physical systems; Digital twins; Microservices
 • Human-centred digitalisation; Human-centered artificial intelligence; Humans and automation collaboration; Interaction design; Risk safety management; Human reliability; Organisational psychology; Cognitive psychology 
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Senior /Principal Research Scientist within physical sciences   
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

Will you join the team working on physical sciences? We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future within our highlighted research fields:

 • Data science;
 • Artificial intelligence;
 • Digital twins;
 • Interaction with complex data and advanced modelling;
 • Modelling and simulation of physical systems;

And in our research/business areas:

 • Energy,
 • Smart City,
 • Transport,
 • Industry & Space 
 
Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • A multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • A very competitive salary with a good pension plan

How to Apply?
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal:

 • Cover Letter
 • Curriculum Vitae

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA   

The film about Halden is used after consent with Nordic Media Lab.

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • PhD and research focus in one or more of our research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Leading Research Scientist in Applied Data Science 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

Will you join our team in applied data science and artificial intelligence?  
We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research within applied artificial intelligence. More specifically, we want you with deep knowledge or experience in: 

 • Reasoning and decision making: searching, optimization, constraints- / dynamic programming, heuristics algorithms and metaheuristics 
 • Perception and learning: disciplines of supervised- / unsupervised- / reinforcement learning, natural language processing, knowledge representation or explainable AI  
 • Modelling and data structures: modelling, simulation and estimation or digital twin, big data, cloud and container technology, distributed architectures

Where you will research for a better future within the domains: 
 
Energy, 
Smart City, 
Transport, 
Industry & Space 

Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity 
 • A very competitive salary with a good pension plan 
 • No compulsorily teaching 
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact 
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests  
 • A large degree of autonomy and flexible working hours 
 • A multidisciplinary work environment 
 • Access to state-of-the-art laboratories 
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry 
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development

How to Apply? 
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal: 

 • Cover Letter 
 • Curriculum Vitae 

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA 

The film about Halden is used after agreement with Nordic Media Lab.

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • PhD and research focus in one or more of our highlighted research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • A track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • Strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers 
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Head of Department for Department of Applied Physical Sciences  
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:
We are looking for a motivational and research-oriented manager to lead our department. 
 
The department consists of a multidisciplinary team of scientists and engineers set up to conduct applied research in Nuclear decommissioning; Modelling and simulation of physical systems; Digital twins; Data science; Artificial intelligence (including machine learning and NLP). Our research/business areas are: Energy; Transport; Smart city; and Industry & Space.  Our current project portfolio has a strong weight on Energy, Transport, and Industry.  
 
Our portfolio includes large national and international projects on the use of data lake technology, decommissioning of nuclear facilities, and nuclear safety. This includes work on preserving and analysing experimental data collected from hundreds of experiments conducted over 60 years of operation of the Halden reactor. Also, projects on fuels and materials characterisation for decommissioning planning and waste management, and use of robotics in harsh and/or safety-critical environments. We work closely with other departments across IFE as well as within the Digital Systems sector to which we belong, participating in research, design, development, and evaluation of complex digital systems.  
 
The role involves developing and managing the department and creating an inspiring environment where the best minds can thrive. The department head reports to the director of the sector and participates in the sector’s management team. Candidates should be able to demonstrate excellent interpersonal and communication skills, and the ability to build strong relationships throughout the organisation. In addition to leading the department, you are expected to participate in or lead projects and conduct your own research. 
Vi tilbyr:
 • An exciting management position within applied research
 • A stimulating work environment with skilful, experienced, and creative colleagues
 • A job where applied research is put to practical use
 • Challenging research projects based on industry applications
 •  Plentiful opportunities for collaboration with ongoing projects in other research groups
 •  Well-established national and international scientific and industrial networks
 •  Competitive salary (subject to qualifications)
 •  A large degree of autonomy and flexible working hours

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:
 • Education level: PhD, M.Sc., or B.Sc 
 • Research experience that aligns with the department’s research focus
 • Experience from leadership roles in research-based organisations and coordination of research projects
 • Experience from marketing and selling research projects
Foretrukket profil:
 • A motivational leader. (A good leader that motivates and manages staff effectively, and builds a positive working environment)
 • Customer and sales oriented with an understanding for customer needs
 • Results focussed with an ability to deliver on expectations
 • Team player that brings out the best in our people
 • Ability to find innovative solutions
 • Fluency in English oral and written
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Senior / Principal Research Scientist in the Human-Centered Digitalization department 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

We are looking for Senior to Principal Research Scientists for permanent positions with 100% research activity in the Human-Centered Digitalization (HCD) department.

The mission of the HCD department is to enable humans and organisations to exploit the full potential of emerging technologies and analytics by producing state-of-the-art knowledge on how to develop and adapt technology and organisations based on human strengths and limitations. HCD department’s chief research competence is in the relation and interface between humans and digital systems & the relation between humans and (digital) organisations.

Will you join us? We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future in the research fields of
Human-centred digitalisation; Human-centered artificial intelligence; Organizational psychology and/or Cognitive psychology.
 
And in our research/business areas:

 • Energy
 • Smart City
 • Transport
 • Industry & Space 
   
Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • A multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • A very competitive salary with a good pension plan

 

How to Apply?

The following application materials must be submitted through the IFE job application portal:

 • Cover Letter
 • Curriculum Vitae

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA

The film about Halden is used after agreement with Nordic Media Lab.

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • PhD and research focus in one or more of our research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Senior/Principal Research Scientist within Virtual and Augmented Reality 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

Will you join the team working on VR & AR? We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future within virtual reality, augmented reality, and spatial computing, and any of the following research fields:

 • Human-computer interaction; computer-supported cooperative work;
 • Spatial information systems (BIM; GIS; AR cloud); As-built modelling;
 • Human-centred design; virtual prototyping; visual simulation; digital twins;
 • Immersive training systems; serious games; cognitive psychology;
 • Artificial Intelligence (machine learning, computer vision); robotics and remote operation

And in our research/business areas:

 • Energy,
 • Smart City
 • Transport,
 • Industry & Space

The VR&AR department works with 3D XR technologies (VR/AR/MR) , and spatial information systems. The department has over 25 years of experience in applying virtual prototypes, digital twins, and simulation technologies for safety-critical industries. We have a strong focus on human-centred design, open file formats, and cross-platform solutions for collaboration, combining 3D technologies with AI and simulation for decision-support and to improve situation awareness of users. See www.ife.no/vr for more information about the department.

Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • A large degree of autonomy and flexible working hours
 • A multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • A very competitive salary with a good pension plan
 


How to Apply?
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal:

 • Cover Letter
 • Curriculum Vitae

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA

The film about Halden is used after consent with Nordic Media Lab.

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Kvalifikasjoner:

You should have:

 • PhD and research focus in one or more of our research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • Track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • A strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31
Senior / Principal Research Scientist within Humans and Automation 
Halden 
2021-08-31 
Beskrivelse:

Will you join us working in the team on Humans and Automation? Our focus is on the interaction and teaming between humans and advanced technologies, especially in highly digital and/or complex environments. We are curious about how advanced technologies work, what effect they have on people in those environments and how interactions between these people and technologies can be improved.

We are growing fast and looking for Senior to Principal Research Scientists with a curious and collaborative attitude who are energized to conduct research for a better future within our highlighted research fields:


Artificial intelligence; Data science; Cyber security; Virtual reality, Augmented reality, and spatial computing; Robotics and cyber-physical systems; Interaction with complex data and advanced modelling; Modelling and simulation of physical systems; Digital twins,  Human factors;
Human-centred digitalisation; Human-centered artificial intelligence; Humans and automation collaboration; Interaction design; Risk safety management; Human reliability; Organisational psychology; Cognitive psychology

And in our research/business areas:

 • Energy
 • Smart City
 • Transport
 • Industry & Space
Vi tilbyr:
 • A permanent position fully dedicated to research activity
 • Research tasks in fields that have great potential for large societal impact
 • Considerable freedom to develop research projects in the direction of your interests
 • Large degree of autonomy and flexible working hours
 • A multidisciplinary work environment
 • Access to state-of-the-art laboratories
 • A well-established and wide ranging national and international network within research and industry
 • A growing and healthy organisation that is focused on individual and group development
 • Very competitive salary with a good pension plan 

How to Apply:
The following application materials must be submitted through the IFE job application portal:

 • Cover Letter
 • Curriculum Vitae

Our Digital Systems sector apply research in digital systems that enable organisations to be more competitive. To enable them to do more with less effort and get it done safer, quicker and at a lower cost. We contribute to solving the major societal challenges and participate in high impact national and international research projects targeting, such as: competitive and secure data-economy, resilient cities, climate change mitigation and adaptation, smart and sustainable transport, and secure and cybersecure digital technology. We are currently around 100 researchers under our 3 core values: curiosity, integrity and collaboration. 

We place great emphasis on your personal suitability for the position. IFE is subject to the National Security Act, and the candidate must be able to pass a background check and must be able to obtain security clearance and authorization.

Location: Halden in Norway. https://www.youtube.com/watch?v=kd769TCkHRA

The film about Halden is used after agreement with Nordic Media Lab.

Kvalifikasjoner:
 • You should have:
 • PhD and research focus in one or more of our highlighted research fields. Given our multidisciplinary focus, expertise in more than one of the fields would be advantageous
 • A strong publication record in the last 5-10 years in these research fields
 • A track record of successful grant proposal writing
 • Track record of leading research projects through to success
 • Strong international network
 • You should be fluent in English
 • You should be interested in creating research groups around your research interests and mentoring junior researchers 
Foretrukket profil:
Lokasjon:
Halden
Søknadsfrist:
2021-08-31

Hvem jobber på IFE?

IFEs Instagram konto «Humans of IFE» presenterer noen av våre 600 ansatte

Nysgjerrig på hvem som jobber på IFE, og hva vi driver med? Følg oss på Instagram @humansofife. Her presenterer vi ansatte som jobber i ulike funksjoner, fra forskere og ingeniører innen våre ulike fagområder, til administrasjon og støtteapparat. Menneskene våre er vår viktigste ressurs! 

Linker:

Studenter/masteroppgave på IFE?

Vil du jobbe med en oppgave som er relevant for industrien? IFE har utstrakt samarbeid med studenter på masternivå. Vi tilbyr veiledning, kontorfellesskap og tilgang til laboratorier og eksperimentelle fasiliteter for masterstudenter i samarbeid med universitetene.

Her på våre nettsider har vi noen oppgaveforslag ferdig formulert, men det er mange flere muligheter! Ta kontakt med avdelingsleder eller andre kontaktpersoner innen ditt fagområde for å diskutere dine ideer og oppgaveforslag. Du finner kontaktpersoner under «Organisasjon».

Her er noen forslag:

Ansattgoder

Hos IFE har vi ansattgoder som skal være med å skape trygghet, stimulere til fysisk aktivitet og bidra til god balanse mellom arbeid og fritid.

Dine ansattgoder:

 • Kollektiv pensjonsordning gjennom Statens pensjonskasse
 • Boliglån gjennom Statens pensjonskasse
 • Kollektiv personalforsikring samt uførepensjon og etterlattepensjon
 • Fleksibel arbeidtid
 • Full lønn under foreldrepermisjon og sykdom
 • Ekstra fridag i forbindelse med jul og nyttår
 • Støtte til utdanning

I tillegg kan vi tilby:

 • Bedriftsidrettslag og støtte til treningssenter
 • Kantineordninger