Vil være først ute med å gjøre flytende havvind lønnsomt

Publisert: 9. juni 2021

(Illustrasjon: Wind Catching Systems)

– Vi kan ta imot høyere vindhastigheter enn en vanlig turbin, og vår ramme har et dobbelt så stort areal som en vanlig turbin. Til sammen gjør dette at vi får ut fem ganger så mye energi per år enn den største havvind-turbinen som testes ut nå, forklarer daglig leder Ole Heggheim i Wind Catching Systems. Målet er å gjøre flytende havvind lønnsomt lenge før konkurrentene.

Installasjonen har blader i gjenvinnbar aluminium og skal også bli tryggere for fuglelivet, ifølge oppstartsselskapet.

Dreier etter vinden, som et produksjonsskip
Selve innretningen er foreløpig på tegnebrettet, og en nedskalert versjon (1:35) skal testes i en vindtunnel i Milano til høsten. Selskapet håper å kunne tilby en kommersiell løsning allerede neste år.

– Selv om seilet ikke er testet offshore, er dette kjente teknologier satt sammen på ny måte og patentbeskyttet. Vi utfordrer den utviklingen som har vært: Hvorfor skal det som fungerer på land og bunnfast være best for en flyter? spør Heggheim.

Windcatching-enheten er designet spesielt for flytende havvind og kan ikke brukes til bunnfast, ganske enkelt fordi innretningen har fortøyning som et flytende produksjonsskip (FPSO) og dreier når seilet posisjonerer seg mot vinden. Alle kablene kommer opp gjennom et rør midt i konstruksjonen.

Alt på norske hender
I vårt tilfelle er alt eierskap på norske hender, og vi kan definere vår egen industri, hvor norske leverandører kan få en betydelig rolle, sier Heggheim. Nå starter utvelgelsen av leverandører av utstyrskomponenter og sammenstilling. Vindturbinrammen skal sammenstilles på verft og slepes til havs ferdig installert.

Kilde: Saken er gjengitt etter artikkel i Teknisk Ukeblad. Bilder og illustrasjoner i saken: Wind Catching Systems.