Samtidig som strømprisene skyter i været i store deler av landet landet, deles det ut mindre penger til tiltak som kan bidra til at vi kan bruke mindre strøm. Enova-avgiften, som alle strømkunder hvert år er pålagt å betale, fyller opp det statlige Energifondet med 300-400 millioner kroner i året.
– Disse pengene kunne gjerne gått til å installere solcellepaneler. Det er et kinderegg som er fullstendig glemt, sa Selj på Debatten torsdag 23. september. Selj forklarte videre at dette delvis handler om mangel på kompetanse om solenergi i Norge og at utviklingen har gått så fort at det har vært vanskelig selv for bransjen å følge tempoet.
Enova-støtten har hatt et lavt incentivnivå for solenergi. Dette har lenge gjort det vanskelig for vanlige folk å benytte seg av solstrøm. – For de aller fleste hus er det veldig enkelt å installere solcellepaneler, men med alt som per i dag må betales på forskudd er det en stor investering, sa Selj.
Det er også mange som tror solenergi ikke er lønnsomt i Norge. – Solceller er lønnsomt i Norge i dag og det fungerer hele året, også i Norge. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, lønnsomt for industribygg og det er lønnsomt for privatpersoner.
Solkraft kan bygges ut raskt
Det settes nye strømprisrekorder omtrent hver dag i et år med uvanlig høye strømpriser. Hvilke grep må tas nå for å justere strømprisene? Selj understreker at det er et stort behov for å satse på ny teknologi, og at dette ikke trenger å være vanskelig: – Solkraft kan bygges ut raskt. Et tiltak som kan fungere umiddelbart er å dele solstrøm fra store energibygg. Da kan man få mye ekstra strøm.
Politikerne må ta grep i energipolitikken. Selj var tydelig på at politikerne må ta grep i energipolitikken gjennom å løfte frem mulighetene til å investere i og satse på ny strømteknologi i Norge:
– Det er mye viktigere å øke utbyggingen enn å sende av gårde kraft eller redusere kablene til utlandet. Vi kan tjene penger på kraft. Vi har masse uutnyttet potensiale som vi ikke bruker. La oss bygge det i stedet!
Josefine Selj er gruppeleder i IFEs avdeling for solkraftsystemer og styremedlem i Solenergiklyngen.
Her kan du lese mer om IFEs forskning på Solkraftsystemer og Solenergi.
Relevante nyheter
-
1. oktober 2024
FME MoZEES sluttkonferanse: Feiring av åtte år med forskning og innovasjon for nullutslippsmobilitet
Når: 5. - 6. november Hvor: Scandic Holmenkollen Park Hotel Påmelding: Registration |…
-
30. september 2024
Nye tildelinger til IFEs forskningsinfrastruktur
IFE er med i flere av prosjektene som Forskningsrådet har tildelt penger for å…