I 2020 arrangeres storsatsingen AI Week for første gang

Publisert: 11. desember 2019

Foto: Mari Kristine Buckholm, Smart Innovation Norway

Målet er å skape en konferanseuke uten sidestykke i Norges AI-episenter, Halden. – AI Week er et samarbeidprosjekt. Institutt for Energiteknikk (IFE), Halden kommune, eSmart Systems og Smart Innovation Norway ønsker å vise det fantastiske fagmiljøet innenfor kunstig intelligens som finnes i Halden og Norge. Initiativet startet med en felles idé om å arrangere en konferanse om kunstig intelligens (AI), men ideen har utviklet seg. Nå det skal nå bli en storslagen teknologifest bestående av flere forskjellige arrangementer med kunstig intelligens som den røde tråden og bærekraft som den grønne tråden.

Fagmiljøet i Halden startet med kunstig intelligens så tidlig som på 80-tallet. Det har oppnådd solid og bred internasjonal erfaring gjennom mange år knyttet til forskning og utvikling og kommersiell produktutvikling basert på kunstig intelligens, forteller prosjektleder for AI Week, Martine Bjørnstad.

Samler AI-landslaget

– AI Week er en viktig del av vårt felles mål om å samle et norsk AI-landslag. Vi får et fast møtepunkt for anvendt kunstig intelligens. Dette arrangeres av flere organisasjoner med lang fartstid innen faget. Norske aktører møter internasjonale miljøer,  kommenterer en av initiativtakerne og forskningsdirektør hos IFE, Dr. Tomas Nordlander.

Datoen er satt til 15.-17. september neste år. I løpet av disse tre dagene vil det foregå aktiviteter for alle og enhver, uansett alder og kunnskapsnivå om temaet fra før.

– Dette skal være noe for den skarpeste akademiker fra India til Canada og helt ned til barnehagenivå. Vi kommer til å arrangere en hovedkonferanse i Brygga kultursal, med store navn som foredragsholdere, men vil også å få inn elementer som koding for barn i skolen og opplæringsaktiviteter for de eldste, sier Thor Mosaker, administrerende direktør i Smart Innovation Norway.

AI teknologi i bruk

Målet med AI Week er å skape en arena for norske og internasjonale fagmiljøer innenfor kunstig intelligens. Samtidig skal vi løfte frem den fremragende kompetansen som finnes innen kunstig intelligens i Halden og Norge.

– Ikke minst ønsker vi å vise frem den praktiske bruken av denne banebrytende teknologien, påpeker administrerende direktør i eSmart Systems, Knut H. H. Johansen.

Nylig ble en splitter ny klynge for anvendt kunstig intelligens lansert, kalt Cluster for Applied AI, og det er initiativtakerne bak denne nye klyngen som også står bak initiativet til AI Week.

 Parallelle aktiviteter

I forbindelse med den kommersielle konferansen vil det arrangeres flere parallelle aktiviteter i Halden. Blant annet står Høgskolen i Østfold og IFE for en akademisk konferanse med samme tema; anvendt kunstig intelligens.

– Vi har et fantastisk knippe med briljante mennesker fra teknologiens verden som jobber med å få på plass programmet i disse dager. I tillegg bidrar alle partnerne med viktig kompetanse som skal gjøre arrangementet betydningsfullt for alle som vil lære mer om AI, sier prosjektleder Bjørnstad.

Hun håper haldensere som nordmenn vil omfavne initiativet, både i form av å delta og være med på å vise frem byen, landet og kompetansen som finnes her.

– Vi kan love at det vil skje mye spennende i løpet av disse dagene, både av fascinerende forskning og av kulturell art – uten å røpe for mye, avslutter Bjørnstad og smiler.

 

For mer informasjon, kontakt:

Martine Bjørnstad, prosjektleder AI Week

Tomas Nordlander, forskningsdirektør IFE

Knut H. H. Johansen, administrerende direktør eSmart Systems

Jens-Petter Berget, leder avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune

Thor Mosaker, administrerende direktør Smart Innovation Norway