Halden Virtual Reality Centre

Formål

HVRC tilbyr fasiliteter for å identifisere og teste innovative anvendelser av VR- & AR-teknologi. Fokuset er på design, opplæring og optimalisering av arbeidsoppgaver i sikkerhetskritiske industrielle miljøer. Beliggenheten inntil HAMMLAB åpner for felles eksperimenter. HAMMLAB brukes da til å simulere et kontrollsenter og VR-laboratoriet brukes til å simulere aktiviteter i en digital tvilling av anlegget som styres.

Vi bruker lignende teknikker som i HAMMLAB for å måle menneskelig ytelse, både når vi gjennomfører studier på brukervennlighet og i mer formelle eksperimenter. Teknikkene omfatter mål på både menneskelig ytelse og systemenes ytelse.  Vi måler for eksempel mental arbeidsmengde, oppgavers kompleksitet, følelse av tilstedeværelse, sosial tilstedeværelse, romlig tilstedeværelse og brukervennlighet. De fleste studier er enten komparative eller utforskende av natur med fokus på aspekter relatert til teamarbeid.

Lab fasiliteter

Laboratoriet ligger i et spesialkonstruert rom med hevet datagulv. Det er omtrent 100 kvadratmeter gulvareal (9m x 11m). Et 8m x 8m område av laboratoriet støtter romskala lokasjonssporing til immersiv VR. Omtrent 6m x 6m av området støtter sporing av tre samtidige brukere med trådløs utstyr.  Iført trådløse HTC VIVE PRO VR-headset kan disse samarbeide i et felles virtuelt miljø. To av våre VR-headset har støtte for å følge øyebevegelser – VIVE PRO EYE og Varjo VR-2 PRO. Vi har i syv stk Oculus Quest til studier i laben eller ut i feltet.

Vi bruker for det meste Android og iOS tablets i forbindelse med arbeid med utvidet virkelighet (AR). Til kroppsbårene AR-konsepter bruker vi Trimble XR10 (med Microsoft Hololens 2), Microsoft Hololens og ODG R7-headset.

Annet utstyr å merke seg inkluderer:

  • Barco ProjectionDesign stereoskopiske projektorer
  • 65″ multitouch-skjerm
  • Leica BLK360 laserskanner
  • FormLabs Form 2 Resin-basert 3D-skriver
  • En rekke forskjellige 3D-input-enheter

Vår VR/AR programvareplattform muliggjør rask prototyping av konsepter og nye 3D interaksjonsteknikker. Det foregår en omfattende automatisert innsamling av data i løpet av testene som brukes til hurtig analyse av studiene i etterkant.

HVRC stab

De ansatte i VR & AR har et bredt spekter av akademiske bakgrunner. Dette inkluderer datavitenskap, menneskelige faktorer, matematikk, informatikk, elektroteknikk og maskinteknikk. Vi har en tverrfaglig tilnærming til både konseptutvikling og gjennomføring av eksperimenter. Vi benytter også kompetansen som finnes i andre avdelinger og sektorer ved IFE og ellers hos samarbeidspartnerer for industriell domenekunnskap.