IEA-møte arrangert av IFE

De internasjonalt ledende forskerne innen hydrogenlagring møttes til ekspertmøte i IEA Hydrogen Technology Collaboration Programme Task 40 på Vestlia Resort på Geilo søndag til torsdag 17.-21. mars 2024. Møtet ble arrangert av Hydrogenteknologiavdelingen.

Publisert: 3. april 2024

Deltakerne samlet utenfor Vestlia Resort på Geilo.

Task 40, med fullt navn «Energy storage and conversion based on hydrogen», samler de ledende internasjonale forskerne innen dette området. Hovedmålet er samarbeid og felles forskningsinnsats for å forbedre materialer og teknologi spesielt for lagring av hydrogen, men også hydrogen-baserte materialer for varmelagring og bruk i batterier.

IFE har vært aktiv i IEA Hydrogen aktiviteter siden 1995, ledet task 22 i 2006-2012 (Bjørn C. Hauback) og både før og etter deltatt som norsk ekspert. For IFE har dette resultert i utstrakt samarbeid med internasjonalt ledende forskningsgruppene i USA, Japan, Canada, Australia og flere europeiske land, og ikke minst indirekte vært viktig for IFEs kontinuerlig aktive deltakelse i EU-prosjekter innen hydrogenlagring siden 2002.

På møtet på Geilo deltok 25 eksperter fra 12 land, inkludert, USA, Canada, Japan, Sør-Korea, Tyskland, Frankrike og Italia, fra IFE Stefano Deledda og Volodymyr Yartys og undertegnede. I tillegg til faglige oppdateringer fra ekspertene, startet vi prosessen for å skrive invitert artikkel i det nye tidsskriftet Nature Reviews Clean Technology og en Outlook-artikkel i Progress in Energy. Task 40 avsluttes i 2024, og planene for innholdet i en ny task ble diskutert.

Et høydepunkt var presentasjonen av Zeric Hulvey fra US DOE som beskrev de godkjente planene for 7 regionale H2 hubs i USA, hver med finansiering av 1 milliard dollar fra US DOE og med stor industristøtte, det forventes en total investering på 50-60 milliarder dollar fram til ferdigstillelse i 2032. Planen er at hver hub skal produsere mer enn 100 tonn hydrogen per dag (ble antydet opp til 1000), i første omgang grønt og blått hydrogen! Dette illustrerer den enorme satsningen på hydrogen og fornybar energi i USA.

Det kan også nevnes at Geilo var et veldig naturlig sted for møtet, både siden IFE i 1977 arrangerte en av de første store internasjonale metallhydrid-konferansene «Hydrides for energy storage» der og IFEs arrangement av «Geilo-skolene» siden 1971.

Det siste møtet i task 40 vil være i California i USA i oktober.