PICKFOOD

Enormt matsvinn over hele verden har stor innvirkning på miljøet og kostnadseffektiviteten. Kjemisk forringelse forårsaket av for eksempel oksidasjon av lipider, vitaminer og andre matkilder er årsaker til svinn. Mange matvarer er emulsjoner stabilisert av overflateaktive stoffer. I tillegg til å gi fysisk stabilitet til emulsjonene, kan typen emulgator og den fysiske strukturen til emulsjonene påvirke kjemisk stabilitet. Konvensjonelle overflateaktive stoffer har dominert emulscience på grunn av deres brukervennlighet, relativt lave kostnader og kontroll. Imidlertid er deres fremtidige industrielle bruk truet på grunn av problemer med skumdannelse i formuleringer og behovet for å redusere flyktige organiske forbindelser og karbonavtrykk. Bruken av såkalte Pickering-partikler for produksjon av fysisk stabile emulsjoner kan være en løsning på disse problemene og kan også forbedre emulsjonenes oksidative stabilitet.

Selv om det grunnleggende prinsippet om å stabilisere emulsjoner med Pickering-partikler virker enkelt, er stabilisering av komplekse matvarer et komplisert fysisk problem som langt fra er trivielt, og begrenset informasjon er for tiden tilgjengelig for matsystemer. Det er også behov for å utvikle nye matvaregodkjente Pickering-partikler. De kommersielle anvendelsene av Pickering-emulsjoner og skum har lenge vært begrensede, men det er en økende interesse fra bedrifter for å anvende Pickering-emulsjoner og skum. Derfor har PICKFOOD som mål å utvikle nye Pickering-emulsjoner for matapplikasjoner. PICKFOOD-prosjektet vil derfor gi et rammeverk og nye metoder for å studere og utvikle Pickering-emulsjoner og evaluere deres anvendelser i trygge, sunne og funksjonelle matvarer i samarbeid med matindustrien. For å oppnå dette målet kreves en kombinasjon av myk materiefysikk og matkolloidvitenskap som utdyper vår fysiske forståelse av emulsjonsstabilitet og prosessering, fremstilling av matvaregodkjente Pickering-partikler samt karakterisering av dem ved hjelp av svært avanserte metoder som ikke tradisjonelt brukes i matvitenskap.

PICKFOOD-konsortiet – hvor IFE er medlem – består av 12 hovedinstitusjoner og noen industrielle partnere, og involverer totalt 15 yngre forskere og seniorveiledere. Prosjektet samler et multisektoralt team av forskere og gir opplæring innen en kombinasjon av ferdigheter fra myk materiefysikk og matkolloidvitenskap. Teknologiske og metodologiske kompetanser for å fremme feltet for Pickering-emulsjoner for matproduksjon og tilhørende karakteriseringsmetoder er i fokus.

Dette prosjektet er koordinert av NTNU og har mottatt finansiering fra EUs Horizon 2020 forsknings- og innovasjonsprogram under Marie Skłodowska-Curie-tilskuddsavtale nr. 956248.