Under en inspeksjon fredag 17. og mandag 20. januar 2025 oppdaget IFE materialslitasje i våtlageret for brukt brensel ved atomanlegget i Halden. IFE varslet umiddelbart DSA og andre relevante interessenter. IFE har satt ned en arbeidsgruppe med ulike spesialister som jobber med strakstiltak. DSA har åpnet tilsynssak og følger saken tett.
– Sikkerheten for våre ansatte, omgivelsene og anleggene er IFEs første prioritet. Forholdet har ikke medført radioaktive utslipp, men risikoen ved lageret er økt. IFE har stengt anlegget og startet umiddelbart arbeidet med risikoreduserende tiltak. Vi vil få gjennomført uavhengige tredjepartsvurderinger og få godkjenning fra DSA før vi gjør noe ved anlegget. Situasjonen følges og overvåkes kontinuerlig. Vår foreløpige vurdering er at forholdet ikke vil ha negative konsekvenser for omgivelsene, helse og miljø, sier Nils Morten Huseby, administrerende direktør ved IFE.
Brensel lagres i vannbasseng
Brensel fra Haldenreaktoren lagres i vertikale brenselsbeholdere som står i vannbassenget. Ved inspeksjon ble det oppdaget at flere festebolter som holder strukturen som brenselsbeholderne står i på plass har løsnet.
Brenslet er beskyttet med tre sikkerhetsbarrierer og ingen av disse barrierene er berørt. Vannbassenget som brenslet står i er et lukket kretsløp og overvåkes kontinuerlig. Det har ikke vært økt stråling eller utslipp av radioaktivitet.
Brenselslager fra 1960-tallet
Forholdet ble avdekket av IFE i forbindelse med aldringskontroll ved atomanleggene. Lageret hvor det er oppdaget materialslitasje er fra tidlig på 1960-tallet, og det er vanskelig for IFE å slå fast om hvor lenge slitasjen har pågått ettersom disse boltene ikke har vært del av inspeksjonsprogrammet. Den øvrige to tredeler av lageret er fra nittitallet. Den nyere delen av lageret er ikke berørt og er konstruert slik at den er uavhengig av delen med materialslitasjen.