Forskingsrådet skal fordele 1,3 milliarder kroner til prosjekter som skal etablere ny, eller oppgradere etablert forskingsinfrastruktur, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding 26. September
En anerkjennelse av IFEs forskning
Divisjonsdirektør i IFE, Martin S. Foss er fornøyd med tildelingene fra Forskningsrådet, og den anerkjennelsen av IFE og de enkelte prosjektene som følger med:
«IFE fikk tilslag på 5 initiativ som vi leder eller deltar på. Det er vi godt fornøyd med, samtidig som det viser at IFE har en solid posisjon innenfor forskning der tilgang på god infrastruktur og gode laboratorier er viktig. Det også en viktig anerkjennelse at forskningsrådet gjennom disse tildelingene stadfester vår sentrale posisjon innenfor fagfelt som CCS, strømningsteknologi, nøytronforskning og mineraler.»
Martin Smedstad Foss
Divisjonsdirektør for IFE Energi
Blant de prosjektene som forskningsrådet har valgt ut er IFE med i følgende:
ECCSEL-Enhancing Norwegian Capabilities
ECCSEL er den europeiske forskningsinfrastrukturen for CO2-fangst, -utnyttelse, -transport og -lagring (CCUS). ECCSEL har som visjon å muliggjøre lave til null CO2-utslipp fra industri og kraftproduksjon for å bekjempe klimaendringene. Målet er å styrke europeisk vitenskap, teknologiutvikling, innovasjon og utdanning innen CCUS. ECCSEL medlemmer i tildelingen er SINTEF Energi AS, IFE, Stiftelsen NORSAR, ECCSEL European RI Consortium, SINTEF AS, NTNU
Sustainable Transition for the Norwegian Infrastructure for Multiphase Flow
Flerfasestrømning involverer flere ulike typer fluider som beveger seg mens de gjensidig påvirker hverandre. Slike strømninger finnes mange steder og spiller en nøkkelrolle i en rekke industrielle anvendelser, som i tilknytning til petroleums-rørledninger og CO2 transport.
IFE har unike laboratoriefasiliteter for flerfaseforskning som har vært avgjørende for olje- og gassindustrien og dens verdiskaping. Prosessutstyret og de vitenskapelige instrumentene som brukes til å produsere eksperimentelle data av høy kvalitet for infrastrukturen krever kontinuerlig oppgradering, vedlikehold og utvidelse.
Swiss-Norwegian Beamlines
De sveitsisk-norske strålelinjene (SNBL) er et resultat av mer enn 25 års samarbeid mellom norske og sveitsiske forskningsinstitusjoner. Samarbeidet har ført til at SNBL i dag har status som en av de mest produktive laboratoriene ved ESRF, med ca 120 publiserte vitenskapelige artikler per år. SNBL har gjennom disse årene sikret norske forskere tilgang til høykvalitets røntgenstråling for å studere fysiske, kjemiske og elektroniske egenskaper til funksjonelle materialer.
SNBL er lokalisert ved det europeiske synkrotronanlegget ESRF i Frankrike. Medlemmer i tildelingen omfatter NTNU, UiB, UiO, IFE og UiS.
NcNeutron-2 Norwegian Center for Neutron Research – phase 2:
NcNeutron er et nasjonalt senter for nøytron-basert forskning og teknologi. Senteret er viktig for å utvikle og videreføre norsk kompetanse innen nøytron-baserte metoder og for framtid norsk bruk av European Spallation Source (ESS) i Lund, Sverige når anlegget forventes å komme i drift i 2026-2027. Medlemmer i tildelingen er IFE, UiO, NTNU, Paul Scherrer Institut, UiS og Stiftelsen SINTEF.
ESSENTIAL: Minerals and metals for sustainable and circular growth.
ESSENTIAL er et banebrytende forprosjektinitiativ som tar sikte på å styrke nasjonal kompetanse innen grønn metallurgi. Prosjektet søker å komplementere eksisterende infrastruktur, fremme digitalisering i tidlig fase, og utvikle ekspertise innen norske mineraler gjennom samarbeid med nasjonale eksperter. Gjennom et fokusert initiativ adresserer prosjektet miljøutfordringer, fremmer samarbeid, innovasjon og ansvarlig ressursforvaltning, og legger grunnlaget for en bærekraftig og miljøbevisst fremtid. Denne flerfasetterte tilnærmingen plasserer ESSENTIAL som en katalysator for transformativ endring innen feltet. ESSENTIAL er et forprosjekt i regi av IFE, NMBU, UiS.
Tildeling etter forhandlingsrunder
Det faktiske beløp som blir tildelt hvert enkelt prosjekt fastsettes først etter forhandlinger mellom Forskningsrådet og det enkelte konsortium.