Norsk solkraftteknologi flyter i Europa

Publisert: 8. juni 2021

(Illustrasjon: Shutterstock)

På få år har flytende solkraft vokst seg 20 ganger større enn flytende vindkraft. 3. juni kunngjorde Statkraft at de starter driften av det første storskala flytende solkraftverket basert på teknologi fra det norske selskapet Ocean Sun som gjør det mulig å installere solcellepaneler på vann.

Anlegget består av 1500 solcellepaneler som flyter på reservoaret til vannkraftverket Banja i Albania. Før 2021 er omme planlegger Statkraft å firedoble størrelsen på det flytende solkraftverket.

På IFE utfører vi forskning og utvikling relatert til storskala bakkemonterte solkraftanlegg , flytende solkraftsystemer og integrerte systemer. Vi samarbeider tett med norske og internasjonale partnere for å støtte utvikling og implementering av ulike solenergiteknologier.

Flytende solkraft er fortsatt et nytt begrep for mange, men teknologien er nøyaktig det det høres ut som: relativt normale solcellepaneler som monteres på flottører på vann istedenfor på land. Panelene i seg selv er stort sett de samme som brukes på land. Dette er viktig, for prisfallet som er blitt drevet frem av stadig større volum med bakkemontert solkraft kommer også flytende solkraft til gode.

I tillegg til å bli stadig mer konkurransedyktige på pris åpner installasjon av solcellepanelene på vann nye muligheter for å dele infrastruktur med vannkraftverk eller bygge i tettbefolkede områder med lite ledig landareal.

Innholdet i denne artikkelen er publisert i Dagens Næringsliv 8. juni 2021, og delt i IFEs kanaler på Linkedin og Facebook:

https://www.facebook.com/116313645108382/posts/5524560374283655/?d=n

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6807920022493642752

Les også: Innlegg: Gjør klart for en bølge av flytende solkraft