Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avsluttet tilsynet av den uavhengige eksterne granskingen som IFE etablerte i 2019 og avsluttet i 2021. Granskingen avdekket mislighet i fem prosjekter for fire kunder, og IFE meldte forholdet til ØKOKRIM i 2020. DSA har også besluttet å anmelde forholdet til ØKOKRIM.
I forbindelse med omstilling knyttet til stenging av Haldenreaktoren, mottok IFEs ledelse våren 2019 varsel om mulige misligheter ved utføring av kontraktbaserte forskningsprosjekter ved Haldenreaktoren i perioden 1997-2002. IFE engasjerte ekstern gransker for å undersøke varselet, og på bakgrunn av de innledende undersøkelsene besluttet IFE i juli 2019 å gjennomføre en grundig gransking. Granskingen ble ledet av Kvamme Associates AS med bistand fra Advokatfirmaet Selmer AS.
Granskingen pågikk fra 2019 til 2021 og krevde betydelige ressurser, både internt i IFE og eksternt. Sikkerhetshensyn har vært drivende for prosessen, og granskningen fikk et bredt mandat for å undersøke om det eventuelt kunne ha forekommet andre tilfeller av vitenskapelig uredelighet eller andre former for misligheter enn de forhold som var omfattet av varslingssaken. IFE har holdt myndigheter, involverte kunder og andre relevante aktører løpende informert om saken. IFE anmeldte forholdet til ØKOKRIM i april 2020, og avventer tilbakemelding om det åpnes etterforskning av saken. DSA har ført tilsyn med granskingen siden 12. september 2019, og har nå avsluttet sitt tilsyn og offentliggjort tilsynsrapporten.
Om granskingen
Granskingen som IFE fikk gjennomført, dokumenterte vitenskapelig uredelighet i fem prosjekter for fire kunder i perioden 1995 til 2003. Granskingen ble gjennomført i to faser. I første fase fra juli 2019 til april 2020 avdekket granskingen vitenskapelig uredelighet i totalt fem prosjekter for fire kunder ved Haldenreaktoren i perioden 1995 til 2003. I disse prosjektene ble data eller testoppsett endret i strid med IFEs testprosedyrer og kundenes spesifikasjoner. Ethvert avvik fra spesifikasjoner i denne typen tester er alvorlig. Granskingen konkluderer med at uredelighetene ble skjult på en måte som gjorde det svært vanskelig å oppdage. I den andre fasen fra april 2020 til juni 2021 hadde granskingsteamet dialog med berørte kunder for å gi dem informasjon og data.
Haldenreaktoren ble brukt til å teste materialer og brensel for bruk i kjernekraftverk. IFE besluttet i 2018 å legge ned forskningsreaktoren og forbereder nedbygging og overføring av nukleære anlegg til staten.
Granskingen har avklart at det ikke har forekommet misligheter i Haldenprosjektet. Haldenprosjektet startet i 1958 i regi av OECD-organisasjonen Nuclear Energy Agency (NEA). IFE er vertskap for prosjektet og forsker på atomsikkerhet i samarbeid med statlige sikkerhetsorganisasjoner, nasjonale forskningsstiftelser og industribedrifter i en rekke land.
Granskingen fikk informasjon fra tre av fire berørte kunder om at uredelighetene ikke har hatt sikkerhetsmessige konsekvenser for anlegg i utlandet, mens det ikke foreligger bekreftelse eller avkreftelse fra en av de berørte kundene.
Tilsynsrapporten
Formålet med tilsynet fra DSA har vært å avklare uredelighetenes betydning for den nukleære sikkerheten ved atomanlegg i Norge og andre land. DSA har hatt møter med granskingsteamet og foretatt intervjuer med personer med ansvar for sikkerheten ved Haldenreaktoren og ansvar for sikkerhetsdokumentasjon, og en tidligere ansatt ved IFE. IFE har oversendt en rekke dokumenter til DSA som underlag for tilsynet. I tillegg har DSA vært i kontakt med tilsynsmyndighetene i landene som har vært berørt av mislighetene.
DSA vurderer at granskingen har vært gjennomført på en hensiktsmessig måte. Tilsynet har funnet seks avvik i forbindelse med mislighetene ved fem prosjekter hos fire kunder:
- IFE har ikke overholdt formålet med konsesjonen og brutt forutsetningene for konsesjon etter atomenergiloven
- IFEs handlinger har medført økt risiko, og IFE har følgelig ikke overholdt forsvarlighetskravet
- IFE har ikke overholdt plikten til internkontroll
- IFE har hatt en svak sikkerhetskultur
- IFE har ikke overholdt plikten til å sikre mot skade, og endringer som kunne ha betydning for sikkerheten ble gjennomført uten tilstrekkelige sikkerhetsvurderinger og uten at de ble lagt frem for DSA
- IFE sendte ikke melding om driftsforstyrrelse/uhell ifb med hendelse i 1997
DSA skriver i tilsynsrapporten at IFE har tatt forholdene på alvor og arbeidet med å videreutvikle sikkerhetskultur og prosess for sikkerhetsvurderinger ved endringer av driften eller anlegg. Tilsynet vurderer at det ikke er behov for særskilt oppfølging av dette videre ut over det løpende arbeidet IFE gjør med å styrke sikkerhetskulturen. DSA viser også til at IFE har gjort en rekke tiltak for å styrke arbeidet med etikk både gjennom organisering, tydeliggjøre etiske retningslinjer, konsekvenser ved brudd på etiske retningslinjer og opplæring i etikk for ansatte. DSA skriver videre at IFE må påse at resultatene berørt av mislighetene ikke benyttes i videre forskningsaktiviteter og at de berørte resultatene ikke lenger gjøres tilgjengelige, og ber om at IFE rapporterer på oppfølgingen av disse punktene ifm den årlige rapporteringen etter atomenergiloven. DSA anmelder forholdet til ØKOKRIM.
– DSA har gjort et grundig tilsyn. IFE iverksatte i 2019 gransking som DSA har ført tilsyn med, og DSA konkluderer med at granskingen har vært gjennomført på tilfredsstillende måte. Forholdene som er kommet frem gjennom granskingen er helt uakseptable uansett hvilke motiver man har, og er ikke representativt for IFE som forskningsinstitutt. Som DSA påpeker, har IFE gjort en rekke tiltak for å bedre sikkerhetskultur, kontrollrutiner og etikk gjennom flere år, så dette ville ikke skjedd i dag. Dette er en tung og alvorlig sak, men den viser at IFEs ansatte har tillit til at de kan varsle om vanskelige saker, og det er svært viktig, sier Nils Morten Huseby, administrerende direktør ved IFE.
Her kan du lese tilsynsrapporten.
Kontakt
Silje Aspholm Hole, 930 22 096, direktør for Strategi, bærekraft og kommunikasjon
Jonas Bjørnes, 478 32 177, seniorrådgiver kommunikasjon og samfunnskontakt for nukleær virksomhet
Nils Morten Huseby, 905 44 545, administrerende direktør