Enlarged Halden HTO Programme Review Group meeting (EHPRG) er hovedkonferansen for Halden HTO Project, også kalt Haldenprosjektet. Halden HTO Project er en videreføring av det opprinnelige Haldenprosjektet som startet i 1958.
Konferansen tar for seg samhandlingen mellom menneske, teknologi og organisasjon (HTO) med fokus på følgende temaer:
- Menneskelig ytelse
- Digital I&C – sikkerhetssikring
- Kontrollromsdesign og evaluering
- Samarbeid mellom menneske og automasjon
- Digitale systemer for drift og vedlikehold
- Bærekraftig dekommisjonering og livssyklusstyring av verdier
- Cybersikkerhet for hovedkontrollrom
Programleder for Haldenprosjektet, Andreas Bye, er svært fornøyd med gjennomføringen av konferansen.
«Kjernekraft har de siste årene hatt en renessanse i hele verden, hvor det nå er stor interesse for denne teknologien. Forskningen som gjøres på atomsikkerhet nå, vil være en del av morgendagens løsninger. Derfor er det svært gledelig at 12 nasjoner denne uken er samlet i Norge for å drive forskningen på atomsikkerhet fremover.»
Andreas Bye
Programleder Haldenprosjektet

I fjor gjennomførte Haldenprosjektet avslutningskonferansen for programmet på brensel og materialer i Loen, og Bye synes det er svært gledelig at så mange organisasjoner ser nytten av å drive prosjektet videre innenfor HTO.

Et synonym med atomsikkerhet
Bjørn Axel Gran, divisjonsdirektør for IFE, mener at denne konferansen og kontinuiteten av Haldenprosjektet viser hvilke roller IFE har i det internasjonale forskningsmiljøet for atomsikkerhet, og hvilken rolle IFE kan ha i å forme hvordan driftskonsepter for kjernekraft i Norge bør se ut. I Voss fikk IFE gode innspill fra de norske HTO-partnerne Equinor og Kongsberg Maritime.
«IFE har drevet Haldenprosjektet siden 1958, og prosjektnavnet har i industrien blitt et synonym med atomsikkerhet. Vi ser at prosjektet har økende interesse, noe som er svært gledelig og viser at prosjektet forvalter sitt oppdrag på en god måte.»
Bjørn Axel Gran
Divisjonsdirektør ved IFE

Viktig at kunnskapsutviklingen fortsetter
Nina Cromnier fra OECD Nuclear Energy Agency sier konferansen har stor nytteverdi for atomsikkerheten.
«Spørsmål om menneskelige aspekter ved atomsikkerhet er helt sentralt for sikkerheten for hele anlegget. Derfor er framskritt i forskningen innen menneskelige aspekter utrolig viktig for oss, og vi vil bidra til at den kunnskapsutviklingen fortsetter.»
Nina Cromnier
Avdelingsleder Strålevern og menneskelige aspekter ved atomsikkerhet, ved OECD Nuclear Energy Agency

Videre sier Cromnier at konferansen har vært spennende og svært lærerik.
«Veldig fornøyd med konferansen, og det har vært spennende å høre om ulike forskningsprosjekter som inngår i dette arbeidet. Det har vært svært lærerikt.»
Nina Cromnier
Avdelingsleder Strålevern og menneskelige aspekter ved atomsikkerhet, ved OECD Nuclear Energy Agency
Kjernekraft og petroleumsindustrien lærer av hverandre
I en spesialsesjon rettet man blikket mot Nordsjøen og integrerte operasjoner for olje- og gassektoren. For et publikum hvor kjernekompetansen for forskningen ligger opp mot atomindustrien, fikk man et godt innblikk i hvordan det er flere fellestrekk mellom olje- og gassektoren og atomindustrien.

Fjerde gang med «egen» HTO-konferanse»
Årets EHPRG-konferanse er den fjerde i rekken av egne konferanser for forskningen på samhandling mellom menneske, teknologi og organisasjon (HTO). Tidligere var HTO en del av konferansen Enlarged Halden Programme Group (EHPG). EHPG, med fokus på brensel og materialer, hadde sin avslutningskonferanse i Loen i 2024.
Det er tjue deltakende organisasjoner fra tolv land: USA, Canada, Japan, Korea, Kina, De forente arabiske emirater, Sverige, Tyskland, Tsjekkia, Nederland, Storbritannia og Norge.
Hovedformålet er å forbedre sikkerheten i kjernekraftindustrien gjennom internasjonal samarbeidende forskning. Samarbeidet skjer under ledelse av OECD Nuclear Energy Agency (NEA) i Paris, og finansieringen gis av medlemsorganisasjonene.
HTO Summer School
I samarbeid med OECD Nuclear Energy Agency (NEA) og Norsk Kjernekraftforskningssenter (NNRC) vil Halden HTO-prosjektet videreføre den vellykkede tradisjonen med å overføre kunnskap til den yngre generasjonen og bidra til kompetansebygging i kjernekraftindustrien. Derfor vil Halden HTO-prosjektet organisere en sommerskole om implementering av nye teknologier fra 31. august til 4. september 2025 i Halden, Norge
Du kan finne mer informasjon her.
Relevante nyheter
-
29. april 2025
Blykalla og IFE samarbeider om små modulære reaktorer
Blykalla og Institutt for energiteknikk (IFE) har inngått et strategisk samarbeid for å…
-
28. mars 2025
Pressemelding: Historisk overdragelse av atomanlegg
I dag ble det klart at Haldenreaktoren overføres fra Institutt for energiteknikk til…